IT 2017 Recenzie cu Premii/Concurs

IT 2017 este un remake al mini-seriei horror cu acelasi nume din ’90, adaptat dupa romanul lui Stephen King si se pare ca cei de la Vertical Entertainment care au adus filmul in Romania sunt on fire, si nu ma refer doar la lansarile speciale organizate super, ma refer ca este la treilea film de peste nota (spoiler alert) 9 dupa gusturile mele, pe care l-au adus in cinema in Romania. So, we thank you for that!

Fara spoilere, povestea a ramas in mare parte aceeasi, un demon cu puteri de shapeshifting, care in principal ia forma unui clovn infricosator, terorizeaza un oras si vaneaza cu predilectie copiii.

In mod normal as fi fost enervat si sceptic atunci cand apare un remake, mai ales al unui horror clasic cum este acesta, pentru ca de obicei vor sa scoata un ban usor bazandu-se doar pe nume si popularitate, fara sa depuna prea mult efort pentru povestea filmului in sine.
Dar sunt foarte fericit sa zic ca acest film este unul dintre rarele exceptii, care a fost facut cum trebuie, si pe care o sa-l folosesc ca model, ca referinta, ca si comparatie, de fiecare data cand apare un sequel, prequel, remake sau un film horror original, dar care se bazeaza PE NIMIC ALTCEVA decat pe jumpscares, adica efecte sonore si volum ridicat cu alte cuvinte.

Este un exemplu perfect de film care arata ca devine de 10 ori mai bun si mai efficient si ne arata ca merita SI INTR-UN FILM HORROR sa-ti dezvolti personajele cum trebuie, sa ai un scenariu complex nu lenes si simplu, sperand ca doar cu putin efort, castigul sa fie peste masura.
Ok si scenariul asta poate pare simplist, dar nu este doar despre un clovn malefic care mananca copii, este despre raul din oameni, raul in general, care exista in lume si efectul pe care il are sau este perceput de copii mai ales.
Cu demonul ca find un element major si SF sunt de acord, dar, ca in toate filmele bune de acest gen, merg si pe un plan metaforic, in care demonul doar prolifereaza si profita de pe urma fobiilor si mai ales traumelor psihologice ale personajelor.

Chestia asta este realizata foarte bine cateodata prin tranzitiile dintre cadre, sau modul de editare abordat, dar in principal al regiei, care este facuta cu maiestrie de un om relativ incepator care a fost si la carma filmul horror din 2013, Mama.
Bineinteles, cum am zis, nu avea cum sa reuseasca totusi asta fara un scenariu excelent care a stiut cum sa contruiasca personajele fara sa fie plictisitor, mai ales ca este vorba doar de copii, la care ajungem imediat.
Deci au reusit sa realizeze un dialog intre copii de 12 -13 ani, in anul 1989, care este unul dintre cele mai realiste pe care le-am vazut pe marele ecran. Stiti cand va uitati la ceva si va scoate din atmosfera faptul ca MAI ALES copiii din film nu vorbesc ca in viata reala ?
Eh sunt foarte multumit ca aici l-au facut interzis sub 15 ani, prin urmares au putut sa dea frau liber injuraturilor si replicilor care ar avea loc in mod normal intre copiii de varsta respectiva, plus ca este si foarte amuzant, este cel mai amuzant film horror pe care l-am vazut pana acum cred.. si nu in sensul rau.
Totul datorat scenariului si dialogului realist care are loc in jurul acestor copii si aventurilor lor, dar mai ales datorat actorilor care sunt de nota 10 dupa parerea mea, nu am mai vazut interpretari asa de bune de la Dakota Fanning.

Continuarea in genialul, inegalabilul si nemaivazutul clip de mai jos. Da, chiar e nemaivazut, ca nimeni nu se uita la clipuri de genul. Ha ha ha!

Comments

comments

1 Comment

Leave a Reply